Cranio Sacraal Therapie, de meesten hebben er wel van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk?
Cranio Sacraal Therapie is een holistische behandelmethode en is voortgekomen uit de osteopathie, in de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen doormiddel van de core link. De core link bestaat uit de schedel, de wervelkolom, de dura mater ( het vlies rond het ruggenmerg) en het heiligbeen.
Doormiddel van zachte technieken op voornamelijk het hoofd, de wervelkolom en het bekken neemt de beweeglijkheid van het weefsel weer toe , de vitaliteit neemt toe en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd dan wel gereactiveerd. De werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het immuunsysteem krijgt hierdoor een flinke boost.
Het cranio sacrale systeem begint bij het hoofd (cranium) en loopt via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum). In de hersenen zit een soort pompsysteem waar het hersenvocht wordt aangemaakt, dit vocht wordt van de hersenen door het ruggenmerg naar het heiligbeen gepompt. Hierdoor ontstaat het cranio sacrale ritme, dit ritme is voelbaar in het hele lichaam. Doordat alle spieren, pezen, botten en organen omgeven zijn door bindweefsel (fascia). Fascia zorgt voor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen en is mede daardoor dus heel belangrijk dat dit soepel blijft, zodat er een goed doorstroming is. Een blessure is het fascia heeft dus een negatief effect op het hele lichaam en zorgt voor een beperking van de beweging.
Cranio Sacraal Therapie is een van de weinige therapieën die het hoofd van het dier kan behandelen. Het hoofd van het dier bestaat uit verschillende botdelen, die minimaal van elkaar kunnen bewegen. Door trauma aan het hoofd (denk bv aan stoten, hangen in het halster) kan er scheefheid en compressie ontstaan, waardoor er druk op de hersenen en zenuwen wordt uitgeoefend. Hierdoor kunnen o.a. gedrags- en hormonale problemen ontstaan.
Tijdens de behandeling kan het dier zich op verschillende manieren uiten, het loslaten van spanning in het lichaam zien we doormiddel van gapen, kauwen, likken, dicht zakken van de ogen, plassen, mesten. Een paard kan ook gaan schrapen of gaan draaien, dit zien we vaak op plekken waar blessures zitten. Dit voelt dan even niet prettig aan, maar vaak zakken ze als ze het loslaten wel weer mooi in de behandeling.
Wanneer zet ik Cranio Sacraal Therapie in?
Als gediplomeerd Equine Cranio Sacraal Therapeut sta ik ingeschreven in het PPN Kwaliteitsregister voor erkende Cranio Sacraal Therapeuten. PPN Kwaliteitsregister: https://praktijknatuurlijk.nl/opl/therapeuten
Een behandeling van holistische praktijk Madieke Visser vervangt geen reguliere behandeling van een dierenarts. Raadpleeg voor medische behandeling eerst een dierenarts.